lab-arenaer
Konferencens fire temaer rundes af i hver sin arena, hvor oplæg og paneldebatter sætter rammen om faglige diskussioner, hvor teoretikere og praktikere deler erfaringer og ser frem mod fælles perspektiver.
Arena 1: Hvordan kan ESG fremme virksomhedens arbejdsmiljøindsats og omvendt?
Tovholder:Erik Vestergård, chefkonsulent, Dansk Industri Indlæg om ESG rapportering: Elly Kjems Hove, underdirektør, Dansk Industri og Tina Aggerholm, chefkonsulent, Dansk Industri Cases fra virksomheder: Anette Maria Christensen, chief custainability officer, Give Steel og Poul Erik Olsen, bæredygtighedschef, CG Jensen A/S
På arenaen vil du få et overblik over nye krav til bæredygtighedsrapportering og hvordan arbejdspladser i forskellig størrelse er omfattet. Vi vil arbejde med og dele perspektiver på, hvordan den kommende rapportering kan understøtte bæredygtig omstilling på arbejdspladserne og omvendt, som fremmer arbejdspladsens arbejdsmiljøindsats. CG Jensen A/S og Give Steel fortæller om deres konkrete indsatser, som får indflydelse på ESG arbejdet med arbejdsmiljø, men også om, at et andet bæredygtighedsfokus fører til nye vinkler på arbejdsmiljø. Med afsæt i de formelle krav og praktiske erfaringer vil vi arbejde med betydning og muligheder, for såvel strategisk som taktisk fokus på arbejdsmiljø fremadrettet, drevet af arbejdet med ESG. Samt hvordan vi kan bruge tidligere arbejdsmiljø-erfaringer fremadrettet, og hvor vi bør gøre noget anderledes? Arenaen forbinder sig bl.a. til verdensmål nr.3 og 8. Du får viden om krav til bæredygtighedsrapportering der relaterer sig til ’S’et i ESG møder to forskellige arbejdspladser som arbejder meget aktivt for at få de formelle krav til ESG til at blive en integreret del af hverdagen. Du inddrages aktivt til at blive klogere på hvordan ESG kan fremme virksomhedens arbejdsmiljøindsats og omvendt.
Arena 2: Arbejdsmiljøprofessionelles rolle i udvikling af en forebyggelseskultur hvor ledelsen tager ansvar Tovholdere: Signe Mehlsen, Byggeriets Arbejdsmiljøbus og Anders Kabel, AM-PRO bestyrelsesmedlem Indlæg af: Johnny Dyreborg, seniorforsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Kent Nielsen, souschef, Regionshospitalet Gødstrup og Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev, seniorforsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Brødtekst
Arena 3: Hvordan ledertrivsel, -adfærd og organisatoriske vilkår påvirker medarbejderes psykiske arbejdsmiljø
Tovholder: Jonas Hedegaard, organisationskonsulent, Team Arbejdsliv
Danske virksomheder råber på arbejdskraft, og det truer nogle branchers eksistens. Nogle steder må medarbejdere arbejde mere og hurtigere. Konsekvensen er ofte flere sygemeldte og/eller opsigelser, så flere kollegaer må arbejde mere. Der skabes dermed en ond spiral.
Men hvordan reducerer vi stress og mistrivsel? Forskning viser, at ledere har en central rolle i forhold til medarbejderes trivsel og psykiske arbejdsmiljø. Det handler særligt om lederens adfærd, som er påvirket af lederens egen trivsel, kompetencer og den organisatoriske kontekst – dvs. lederens rammer og vilkår for at løse sin ledelsesopgave.
I denne arena går vi tæt på ny forskning og undersøgelser af ledernes trivsel og adfærd. Og vi sætter sammen med deltagerne fokus på, hvilken betydning det har for medarbejdernes trivsel.
Arenaen består af tre oplæg med drøftelser undervejs.
Oplæg 1: Ledertrivsel og ledelse af trivsel i sundhedsvæsenet Projektleder Ligaya Dalgaard fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ved Aarhus Universitet vil sammen med Projektleder Therese Aalborg Grupe fra Region Midtjylland fremlægge udvalgte resultater fra forskningsprojektet, "Matterhorn – Ledelse af trivsel og psykisk arbejdsmiljø". I oplægget indgår både data fra en større undersøgelse af trivslen blandt ledere i sundhedsvæsenet og foreløbige resultater og erfaringer fra et omfattende ledertræningsforløb med fokus på ledelse af trivsel og psykisk arbejdsmiljø.
Oplæg 2: Typiske dilemmaer og udfordringer af betydning for ledernes trivsel Arbejdsmiljøpolitisk chefkonsulent Signe Tønnesen Bergmann fra Lederne vil med udgangspunkt i undersøgelser og indsatser hos deres medlemmer sætte spot på nogle af de dilemmaer og udfordringer, lederne ofte står i, og hvad det betyder for deres understøttelse af trivsel og psykisk arbejdsmiljø hos medarbejderne. Signe vil også give nogle bud på individuelle og organisatoriske handlinger, der kan understøtte bedre ledertrivsel.
Oplæg 3: Ledertrivsel og bæredygtig adfærd Transformation Manager Rebekka Bøgelund fra Norlys giver inspiration til, hvordan ledere kan fremme indre bæredygtighed for sig selv og deres organisationer. Oplægget tager bl.a. udgangspunkt i bogen Naturlig Ledelse, som hun er medforfatter til. Grundlaget for bogen er forskning og cases fulgt op af en repræsentativ analyse, som Videncenter for God Arbejdslyst gennemførte i 2022 af lederes arbejdsliv og trivsel.
Deltagerne får undervejs mulighed for at drøfte oplægsholdernes input og reflektere over egen arbejdsplads/praksis. • Hvad er fællesnævnerne for trivslen hos lederne i de forskellige brancher? • Hvad har ledernes trivsel af betydning for medarbejdernes trivsel? • Er der lederadfærd, der særligt har betydning – negativ eller positiv – for medarbejdernes trivsel? • Hvad kan vi sige generelt om rammer og adfærd, der bidrager til at fremme leder- og medarbejdertrivsel?
Arena 4: Sundhedsmiljø
Tovholder: Tekst følger
|