Kl. 09.00
|
Åbning af dagen
KEYNOTE: Mellem magt, krænkelser og psykologisk sikkerhed – hvad og hvordan?
Mark Stein, professor, University of Leicester og Manon de Jongh, organisationspsykolog og forsker
I de seneste år har vi - både i Danmark og internationalt - set et stærkt stigende fokus på sager hvor strukturelt magtmisbrug, undertrykkelse af minoriteter, (seksuelle) krænkelser, psykisk/fysisk vold og forstokkede traditioner er kommet til overfladen. Samtidig er begreber som psykologisk sikkerhed, medledelse, kollektivt mod, personlig magt og bæredygtighed for alvor kommet på den organisatoriske dagsorden. Hvordan kan vi forstå udviklingen? Hvad betyder den for ledelse, organisation og (arbejds)livet i det hele taget? Og hvad er dens potentiale?
Vi har inviteret Mark Stein, Professor Emeritus i Leadership and Management på the School og Business, University of Leicester og executive coach og organisationskonsulent til at tale om de processer, der er på spil i det enkelte menneske og på gruppeniveau, når der er svære udfordringer og ubehag i organisationen. Mark kommer ind på, hvorfor mennesker i organisationer, der bliver konfronteret med en potentiel krise, finder det svært at høre dem, der råber op eller advarer os om farer. Udover at de opleves som ’fremmede’, der står op imod os, argumenterer Mark for, at disse individer også kan repræsentere ’de gode dele af os selv’, som vi har tabt eller har svært ved at få adgang til, og som gør, at det bliver svært at høre dem. Efter keynoten skaber vi plads til analyse og refleksion samt inspiration til, hvad der er på spil i vores organisationer, når der opstår kriser, og hvad vi hver især kan gøre for at styrke vores arbejdsfællesskaber og udvikle en mere bæredygtig kultur henimod mere læring, produktivitet og trivsel. Sessionen bliver faciliteret af Manon de Jongh og foregår på engelsk.
|
Kl. 11.00 |
lab-arenaer
Konferencens fem temaer rundes af i hver sin arena, hvor oplæg og paneldebatter sætter rammen om faglige diskussioner, hvor teoretikere og praktikere deler erfaringer og ser frem mod fælles perspektiver.
Arena 1: Ledelse gennem indflydelse – introduktion til demokratiske organiseringer af arbejdet.
Tovholdere: Forsker Jeppe Lykke Møller, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og lektor Susanne Ekman, Center for arbejdslivsforskning, Roskilde Universitet Indlæg af Mette Aagaard, Udviklingschef, om Sociokrati i Slagelse Kommune. Line Pommerencke-Vilmand og Lisbeth Palmhøj Nielsen, medejere af Analyse og Tal, om medarbejder ejede koop.
Organisations- og ledelseskoncepter som sociokrati, holokrati, TEAL, Buurtzog, distribueret ledelse mv. samt medarbejderejede kooperativer vokser i udbredelse – og lover højere produktivitet og bedre arbejdsmiljø. Forskningen har de seneste 60 år vist, at indflydelse på både organiseringen af og udførelsen af arbejdet er godt for trivsel, stress og produktivitet, og i en tid med øget stress og krav om omstillingsparathed på alle niveauer af organisationen er disse nye bevægelser måske vejen frem. I arenaen diskuterer vi demokratiske ledelsesformer gennem to konkrete, og meget forskellige, eksempler fra praksis: Implementering af sociokratiske principper i Slagelse Kommune og erfaringer fra medejere i et medarbejderejet kooperativ i vækst - analysebureauet Analyse & tal. Undervejs i oplæggene involveres deltagerne og kvalificerer diskussionen om mulighederne og begrænsningerne for hvordan elementer fra disse styreformer kan betyde for egen praksis eller virksomhed. Hvis man har lyst, kan man læse om de to eksempler her: • Zetland-artikel om sociokrati i Slagelse • Information om firmaet Analyse & Tal
Arena 2: Fremtiden kommer - det digitaliserede arbejdslivs dilemmaer og potentialer Tovholder: Marie Birk Jørgensen, Chef for Forskning og Innovation, KEA Indlæg af: Jesper Grønbæk, Stifter og CEO for Health Tech Hub, Copenhagen. Optaget af hvad de rigtige digitale løsninger kan gøre for sundhedsvæsenet; patienter, ansatte og økonomien i en tid hvor vi mangler varme hænder og gode løsninger. Er software entreprenør med en baggrund som økonom og ledelseskonsulent. Jesper Balslev, ph.d., forskningskonsulent på Københavns Erhvervsakademi og forfatter. Var i mange år selverklæret tech-nørd og digital frontrunner, men har i de seneste år udviklet en vis skepsis over for de vidtløftige, men fortsat uindfriede visioner, som den digitale teknologi-branche langt hen ad vejen er grundlagt på.
En typisk præmis forbundet med digitalisering af arbejdslivet, har været at det ville øge produktiviteten. På den anden side debatteres det om digitalisering sænker produktiviteten, forringer kvaliteten af vores måde at tænke på, underminerer faglighed, truer trivslen osv. At kunne navigere i den debat kræver begrebsudvikling, eller mere systematisk at kikke på erfaringer fra de organisationer og virksomheder der enten udvikler og udvider digitalisering eller regulerer, forbyder eller minimerer brugen af digitale værktøjer. Vi har inviteret to eksperter, der giver et yderst opdateret bud på dilemmaer og potentialer – og lægger op til udvikling og debat i salen.
Arena 3: Hvor går grænsen? Bliv klogere sammen med krænkelsesmonopolet
Tovholder: Maja Sasser, arbejdsmiljøkonsulent, BUPL Panel: Jesper Bastholm Munk, konfliktmægler, Center for Konfliktløsning, Maria Elisabeth Reimer Rasmussen, advokat og Kristina Garth-Grüner, Ledende Rådgiver i Forsvarets Personalestyrelse og Rikke Kristiansen, tilsynsførende fra Arbejdstilsynet.
Krænkelser på arbejdspladsen burde ikke finde sted! Det er tydeliggjort i arbejdsmiljøloven, og mange arbejdspladser har formuleret nul-tolerance overfor krænkende handlinger. Men hvor og hvordan sætter vi konkret grænsen for, hvad der er acceptabel adfærd på arbejdspladsen? Det kan være langt sværere at svare på, når vi færdes i arbejdslivets dilemmafyldte gråzoneland af personlige grænser, dårlig humor, magt-ubalancer og misforståelser. I denne arena vil vi bevæge os tæt ind på livet af arbejdspladsens hverdagslige krænkelseskompleksitet ved at sætte konkrete dilemmaer og cases til diskussion i vores kompetente monopol – vores krænkelsesmonopol – som består af fire eksperter, som er vant til at navigere i krænkelsessager på arbejdspladsen.
Arena 4: Kontrol, lovgivning og systemer - hvad virker?
Tovholder: Anders Kabel, formand for AM-PRO, Moderator: Jonas Sivkær Grønvall, journalist, A4 Arbejdsmiljø
Reform eller 'plejer' ? Et panel bestående af: Jens Skovgaard Lauritsen, DA; Lars Andersen, Lederne; Harald W. Meyer, DASAM; NN, ArbejdsmiljøNet, Ditte Brøndum, Socialrådgiverforeningen og Jan Steenhard, Arbejdsmiljørådgiverne vil sammen med deltagerne diskutere den kommende arbejdsmiljøreform.
Arena 5: Variation, relation og restitution kan gøre dig sundere på jobbet
Tovholdere: Helen Kobæk, forfatter og bestyrelsesformand Estaid, Regitze Siggard, stifter og partner Aktivo ApS og Anette Tybjerg-Jeppesen, cand.psych og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.
De tre tovholdere vil duellere i en debat. Som deltager vil du blive aktivt inddraget, og sammen vil vi jagte svaret på, hvordan vi kan blive sundere af at gå på arbejde.
|