Gå til indholdet

Mental usundhed under kontrol

Skal vi have mental usundhed under kontrol, skal problemet angribes fra flere sider

Sådan lyder overskriften i et interview i A4 Arbejdsmiljø, som Arbejdsmiljørådgivernes bestyrelsesformand Jan Steenhard har givet 5. august 2021.

Hvis ikke vi for alvor forbedrer det psykiske arbejdsmiljø nu, risikerer problemet at fortsætte med at vokse i de kommende år.
Sådan lyder den dystre forudsigelse fra Jan Steenhard.

Hvilken arbejdsmiljøindsats - eller initiativ - har overrasket dig positivt under corona?
- Jeg er blevet meget imponeret over, hvordan organisationerne har evnet at omstille arbejdet til online. Jeg synes, det vidner om stor omstillingsevne i virksomheden, når motivationen er på plads, og det var den jo med corona og den afledte usikkerhed, siger Jan Steenhard og uddyber:
- Jeg håber, at arbejdspladserne vil holde fast i de gode ting fra onlinekommunikationen, fordi det er effektivt, og det frigør tid til kerneopgaverne, koncentration og fordybelse i arbejdsopgaverne.

Hvad bliver din vigtigste arbejdsopgave efter sommerferien?
- Som formand for Arbejdsmiljørådgiverne bliver det afviklingen af vores AM’21-konference i Nyborg, som afholdes fra den 29. til den 31. august. Det bliver dejligt, at vi igen kan afvikle konferencen, som er en af arbejdsmiljøet i Danmarks allervigtigste samlingspunkter for dem, som vil dygtiggøre sig og dyrke deres netværk.
- I Joblife er det fortsat udrulning af vores strategiplan for virksomheden under overskriften ”Better Jobs, Better Results”. At finde de rigtige rådgivere til at hjælpe vores kunder er naturligvis en væsentlig brik i planen, såvel som den fortsatte digitalisering af vores løsninger.
- Det må være klart for de fleste, at arbejdsmiljøet bliver et vigtigere element i at drive en organisation (og øge arbejdsudbuddet i Danmark). Når man vil drive en effektiv arbejdsplads med kontinuitet og fornyelse, er man nødt til at sikre et godt arbejdsmiljø som fundamentet.

Hvilken arbejdsopgave, du har fuldført inden for det seneste år, er du mest stolt af?
- Som formand for Arbejdsmiljørådgiverne er jeg stolt over, at vores forening nu står på et solidt økonomisk fundament som følge at de beslutninger, vi traf i 2020. Vores nye strategi er også snart færdig, og den glæder jeg mig meget til at gennemføre.
- Som direktør i Joblife har det været, at vi voksede i 2020. Vi forventer, at det fortsætter i 2021 trods corona, som jeg ser som bevis for, at vi skaber resultater gennem arbejdsmiljøforbedringer for vores kunder.

Hvad, vurderer du, er det mest oversete arbejdsmiljøproblem lige nu?
- Den mentale usundhed fortsætter med at vokse. Det er et meget væsentligt arbejdsmiljøproblem, og det skal angribes fra flere vinkler, hvis vi skal have det under kontrol. Det er ikke bare et individuelt anliggende, det er en stor udfordring for hele arbejdspladsen, hvis ikke emnet bliver håndteret ordentligt.
- Det handler ikke kun om individuel resiliens, det handler om at udvikle arbejdsfællesskabet, så der er plads til diversitet, fokus på opgaverne og bevare et sundt og sikkert kollegaskab.

Om forfatteren

Arbejdsmiljørådgiverne