Vælg en workshop
Workshops 1. afd. lab25
Mandag d. 6. oktober kl. 11:00 – 12:15
Vælg en workshop i 1. afdeling
-
101: ARBEJDSKLAR ELLER SYGEMELDT - HVOR GÅR GRÆNSEN?
Oplægsholder: Lone Slothuus Nordsof, Seniorkonsulent, Cabi og Thea Bregnhøj Lauridsen, Konsulent, Cabi
Medarbejderne på de danske arbejdspladser melder sig oftere syge end før corona. Har vi rykket vores grænser for, hvornår vi bliver hjemme frem for at møde på arbejde? Sygefravær og hvordan vi taler om det kan være komplekst, fordi vores grænser er meget forskellige, og der kan derfor være mange meninger om, hvornår man er for syg til at arbejde og hvornår man er rask nok til at vende tilbage. Får viden om sygefravær og kultur, refleksion om aktuelle dilemmaer og inspiration til hvordan I kan tage dialogen i medarbejdergruppen.
Inddragelse: Workshoppen bliver en blanding af faglige indspark fra Cabi samt øvelse og dialog mellem deltagerne.
Målgruppe: Ledere, HR, tillidsvalgte og andre der arbejder med arbejdsmiljø.
Forkundskab: Intet forkundskab nødvendigt.
I tema: Sundhed og sikkerhed.
102: STYRK ARBEJDSMILJØET OG KERNEOPGAVEN PÅ HYBRIDARBEJDSPLADSEN GENNEM LÆRENDE ARBEJDSMILJØINDSATSER
Oplægsholder: Rikke Thomsen, Selvstændig konsulent og arbejdslivsforsker, ARK; Peter Hagedorn-Rasmussen, Arbejdslivsforsker og konsulent, TeamArbejdsliv og Eva Thoft, Rådgiver og konsulent, TeamArbejdsliv
Vi afprøver værktøjet ”Styrk arbejdsmiljøet på den hybride arbejdsplads” udviklet af TeamArbejdsliv og ARK. Værktøjet understøtter en lærende arbejdsmiljøtilgang til udforskning af hybridarbejdets betydning for opgaveløsning og trivsel. Lærende arbejdsmiljøindsatser styrker arbejdspladsens arbejdsmiljøkapacitet gennem involvering af medarbejdere og ledere i at undersøge tematikker som fx relationel koordinering, psykologisk tryghed, følelsesmæssige krav og introduktion af nyansatte.
Inddragelse: Workshoppen gennemføres i en vekselvirkning mellem korte plenumsessioner, afprøvning af dialogværktøjet samt refleksion og perspektiver på metoden.
Målgruppe: Arbejdsmiljøprofessionelle.
Forkundskab: Arbejdsmiljøprofessionelle, der har en interesse i arbejdsmiljøproblemstillinger, der knytter sig til hybridarbejde samt er nysgerrige på eller arbejder med en lærende tilgang til arbejdsmiljøindsatser.
I tema: Psykisk arbejdsmiljø og trivsel.
103: KEMISK RISIKOVURDERING OG RISIKOVILLIGHED
Oplægsholdere: Tina Jensen, Chefkonsulent, Joblife og Stefan Crone, Konsulent, Cand.psych., Joblife
Sætter man 10 medarbejdere til at udarbejde en kemisk risikovurdering på samme arbejdsopgave/proces, vil de ikke nødvendigvis afdække de samme risici. Der kan faktisk være stor forskel på den kemiske risikovurderings konklusion! Én medarbejder kan nemlig forstærke kulturen (herunder risikovilligheden) både i positiv og negativ retning. Så hvordan ændrer man holdningen, fx i forhold til risici, så medarbejderne både passer på sig selv men også kollegerne, så der skabes både øget kemisk- og psykologisk sikkerhed.
Inddragelse: På workshoppen arbejdes der med konkrete cases og der inddrages erfaringer fra oplægsholdernes erfaringer fra virksomhederne.
Målgruppe: Alle.
Forkundskab: Ingen.
I tema: Sundhed og sikkerhed.
104: OFFERROLLEN PÅ ARBEJDSPLADSEN
Oplægsholder: Anders Stahlschmidt, Direktør, Lumholt & Stahlschmidt
Denne workshop handler om de stærke kræfter, der er i spil, når nogen på arbejdspladsen havner i en offerposition. Hvordan kan vi forstå det der sker? Hvad gør vi, hvis offeret ikke vil modtage vores hjælp? Hvordan kan vi undgå at blive trukket med ind i den dysfunktionelle dramatrekant mellem offer, krænker og frelser? Er et offer fritaget for ansvar? Må man kritisere et offer? Hvad kan man forlange? Hvordan hjælper man bedst?
Inddragelse: Workshoppen består af et oplæg med indlagt dialog og en afsluttende debat, hvor vi deler erfaringer og pointer.
Målgruppe: HR-partnere, AMR, ledere.
Forkundskab: Almen interesse for psykologiske dynamikker.
I tema: Psykisk arbejdsmiljø og trivsel.
105: ARBEJDSLIV I KONSTANT FORANDRING – SELVREGULERING SOM FORUDSÆTNING FOR MENTAL ROBUSTHED
Oplægsholder: Ida Rahbek-Hertz, Director, Center for Mental Robusthed
Hvordan sikre vi trivsel i et arbejdsliv præget af konstante forandringer? Organisatoriske forandringer er følelsesladede processer, der trækker store veksler på vores mentale overskud, slider på arbejdsglæden og øger risiko for stressreaktioner. Det stiller nye krav til vores evne til at finde ro og holde fokus. Forstå mekanismerne bag den psykologiske færdighed mental robusthed og hvordan fokus på selvregulering hjælper os til at navigere i en hverdag præget af uforudsigelighed og nye tiltag.
Inddragelse: I workshoppen får deltagerne en oplevelsesbaseret mulighed for stifte bekendtskab med forskningsbaserede metoder til at værne om egen energi, overskud og evnen til selvregulering. Workshoppens indhold faciliteres mhp. at koble den nye viden og inspiration til deltagernes eget arbejdsliv.
Målgruppe: Alle typer af medarbejder, arbejdsmiljørepræsentanter, ledere med fokus på trivsel og stressforebyggelse
Forkundskab: Intet forkundskab nødvendigt for deltagelse eller udbytte.
I tema: Fremtidens arbejde.
106: TRÆNING I ARBEJDSTIDEN – TÆNK, HVIS MAN KUNNE BLIVE SUNDERE AF AT GÅ PÅ ARBEJDE
Oplægsholdere: Rasmus Ringgaard Schierbeck, Fysioterapeut og projektleder, Arbejdsmiljø København og Lisa Römer, Fysioterapeut, Arbejdsmiljø København
Træning er en effektiv indsats for at passe på sin krop og opnå et sundere og mere holdbart arbejdsliv. Men hvordan tackles denne opgave i hverdagens praksis, hvor kerneopgaven fylder, og ressourcerne er udfordret. En workshop med fokus på erfaringer og perspektiver fra Arbejdsmiljø København om implementeringen af en indsats for over 7.000 ansatte i Sundhed- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.
Inddragelse: Deltagerne får mulighed for at afprøve materiale der kobler egne oplevelser med smerte til udvalgte øvelser. Fokus på at koble træning sammen med relevant og aktuel arbejdsmiljø dagsorden.
Målgruppe: Ledere, AMR, AMKO og andre der arbejder med trivsel og forebyggelse.
Forkundskab: Kræver ikke forkundskab.
I tema: Sundhed og sikkerhed.
107: SKAB ET BEDRE ARBEJDSMILJØ MENS DU VENTER PÅ LEDELSEN: FIND DE SKJULTE LØFTESTÆNGER
Oplægsholder: Jens Winbladh, Markedschef, CRECEA A/S
Denne workshop sigter mod at belyse deltagerne strategier og konkrete redskaber til at forbedre arbejdsmiljøet, selv når ledelsens opbakning ikke er til stede. Deltagerne vil blive præsenteret for skjulte og ofte oversete muligheder for at skabe positive forandringer gennem kollegialt samarbejde og personlig indflydelse. Oplægsholderen vil sikre, at deltagerne ikke kun modtager teoretisk viden, men også praktiske redskaber og konkrete planer, som de kan tage med tilbage til deres egne arbejdsplads
Inddragelse: Deltagerinvolvering er central i workshoppen, og der vil være flere skift mellem oplæg og interaktive øvelser. Øvelserne kan inkluderer gruppearbejde, summeøvelser og for at fremme deltagerens refleksion og anvendelse af viden.
Målgruppe: HSE, professionelle arbejdsmiljø folk, Arbejdsmiljøchefer mm.
Forkundskab: Kræver erfaring med at arbejde med arbejdsmiljø som sin primære aktivitet.
I tema: Fremtidens arbejde.
108: PSYKISK FØRSTEHJÆLP - LAD FÆLLESSKABET HELE!
Oplægsholdere: Mette Obelitz, Administrerende direktør og Organisationspsykolog, Institut for Belastningspsykologi og Susanne Holm, Forebyggelseskonsulent, Institut for Belastningspsykologi
I workshoppen får du viden om, hvad der kan udløse krisereaktioner, og hvad man skal være opmærksom på, når indsatsen af støtte skal vurderes. Arbejdspladsens håndtering af kriseramte medarbejdere er i sig selv en medvirkende faktor til enten heling eller i værste fald at gøre ondt værre. Vi sætter spot på den del af hjælpepyramiden, der handler om kollegial støtte. En god kultur for kollegial støtte er, når organisation, ledere og kolleger gør den største forskel for medarbejdere i krise.
Inddragelse: Et typisk benspænd for social støtte er negativ høflighedskultur. På workshoppen vil vi via oplæg, øvelser og dialogbaserede opsamlinger inddrage jeres egne erfaringer med støtte til kriseramte og eget kendskab til negativ høflighedskultur. Vi gennemgår 10 konkrete råd til, hvad I kan gøre, når kolleger rammes af krise. I får mulighed for at analysere egen arbejdsgruppe ud fra ti karakteristika for en støttende arbejdsgruppe og får dermed et skærpet syn på social støtte til egen arbejdsplads.
Målgruppe: Ledere, AMR, AMK, TR og medarbejdere.
Forkundskab: Deltagelse kræver ikke et særligt forkundskab.
I tema: Psykisk arbejdsmiljø og trivsel.
109: INTERVENTION MAPPING SOM VÆRKTØJ TIL FORANDRING PÅ OLIE OG GAS PLATFORME - HVORDAN OVERFØRER VI ERFARINGER FRA OFFSHORE TIL LAND?
Oplægsholdere: Solveig Dohrmann, Projektkoordinator, ARBEJDSMILJØEksperten A/S; Søren Pedersen, HSE & Skills Manager, Dansk Offshore; Sanne Kristensen, Arbejdsmiljørådgiver, ARBEJDSMILJØEksperten A/S; Christina Krüger, Arbejdsmiljørådgiver, ARBEJDSMILJØEksperten A/S
I samarbejde med Dansk Offshore har vi kortlagt helbredsproblemer, årsager og løsninger med Intervention Mapping – og identificeret, hvorfor medarbejdere nogle gange må sendes hjem fra platformene før tid. Erfaringerne peger på konkrete tiltag, som også kan bruges på land, særligt i industri og produktion. Vi inviterer derfor deltagerne til dialog om, hvordan vi omsætter læringen til praksis på platforme og land, så flere medarbejdere kommer sundere hjem, end da de tog på arbejde.
Inddragelse: Med afsæt i Precede-Proceed-modellen (særligt Proceed-delen) og IGLO-modellen faciliterer vi en proces, hvor deltagerne bidrager med idéer til, hvordan vi kan implementere udvalgte løsningsforslag på tværs af niveauer: individ, gruppe, ledelse og organisation. Efterfølgende bruger vi WHY-modellen til at bringe refleksioner frem om, hvorfor sundhedsfremme giver mening – både menneskeligt og organisatorisk – og hvordan vi kan bruge vores læring fra projektet på landbaserede arbejdspladser.
Målgruppe: Workshoppen henvender sig til alle, der er interesserede i sundhedsfremme på arbejdspladser, Intervention Mapping som metode til at planlægge sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladser, og/eller den danske offshore industri.
Forkundskab: Ingen.
I tema: Sundhed og sikkerhed.
110: DEN USYNLIGE TÆRSKEL - ET REFLEKSIONSSPIL OM PSYKOLOGISK TRYGHED I ORGANISATIONER
Oplægsholder: Helle Ørsted, Rådgiver, BETRUST
Virksomheder og teams der scorer højt på psykologisk tryghed, er mere innovative og oplever bedre trivsel. Undersøgelser viser at arbejdspladser med høj psykologisk tryghed er 56% mere effektive, at 74% oplever mindre stress og har 76% højere engagement. Omvendt vil manglende psykologisk tryghed føre til høj medarbejderudskiftning, faldende trivselsmålinger, stress og potentielt krænkende handlinger. Vi skal sammen spille ”Den usynlige tærskel”, for at undersøge hvad psykologisk tryghed er i en arbejdskontekst.
Inddragelse: Spil, refleksion og dialog.
Målgruppe: HR, arbejdsmiljørepræsentater.
Forkundskab: Ingen.
I tema: Psykisk arbejdsmiljø og trivsel.
111: DIGITAL STRESS I PRAKSIS – FRA INDSIGT TIL FOREBYGGENDE HANDLINGER
Oplægsholder: Mads Christoffersen, Organisationspsykolog, CRECEA
I denne workshop kobles viden om digital stress med praktiske greb. Deltagerne kortlægger digitale belastninger fra deres egen hverdag og undersøger, hvordan digital stress kan forebygges gennem konkrete arbejdsmiljøtiltag. Vi sætter fokus på både teknologiske faktorer og de sociale spilleregler, som former hverdagen i et digitaliseret arbejdsliv.
Inddragelse: Workshoppen veksler mellem korte oplæg, refleksion i mindre grupper og fælles dialog. Deltagerne inddrages aktivt gennem praksisnære øvelser, hvor de kortlægger digitale belastninger i deres egen hverdag og drøfter, hvor der er mulighed for forandring. Der arbejdes med cases, erfaringsudveksling og konkrete værktøjer, så deltagerne får inspiration til både individuelle og organisatoriske løsninger.
Målgruppe: AMR og arbejdsmiljøorganisationen, arbejdsmiljø- og HSE-konsulenter, HR-partnere og HR-udviklingskonsulenter, ledere med personaleansvar, IT-projektledere og digitale implementeringsansvarlige, arbejds- og organisationspsykologer.
Forkundskab: Den lovpligtige uddannelse i arbejdsmiljø.
I tema: Psykisk arbejdsmiljø og trivsel.
112: ARBEJDSMILJØ I EN KOMPLEKS OG FORANDERLIG VIRKELIGHED – HVAD KAN VI LÆRE OM RELATIONEL KOORDINERING OG TRIVSEL FRA EN START-UP?
Oplægsholdere: Jonas Hedegaard, Organisationskonsulent og erhvervsforsker, TeamArbejdsliv; Ulrik Gensby, Forskningschef, TeamArbejdsliv og Charlotte Severinsen, People and Culture Lead & Coach, Embla
Om forandringer, relationel koordinering og arbejdsmiljø i start-ups. Med udgangspunkt i et forløb hos virksomheden Embla vises, hvordan arbejdsmiljøarbejdet udfordres af en konstant foranderlig virkelighed. I stedet for faste strategier fokuseres der på ’relationel koordinering’, hvor fælles mål, klar forventningsafstemning og god kommunikation styrker samarbejdet. Workshoppen tager udgangspunkt i en start-up, men er relevant for alle der kæmper med mange kontinuerlige forandringer.
Inddragelse: Workshoppen består af to oplæg, afbrudt af en øvelse, hvor deltagernes perspektiver og erfaringer inddrages – og udfordres – for at skabe refleksion der kan deles i rummet. Workshoppen rundes af med spørgsmål til oplægsholderne, samt dialog over det gennemgåede og deltagernes perspektiver. Deltagerne går hjem med inspiration til, hvordan relationel koordinering kan bringes i spil som et greb til at styrke det psykiske arbejdsmiljø i organisationer præget af høj kompleksitet og foranderlighed, samt med nye refleksioner over organisatoriske forandringer og de paradoksale spændinger der er til stede ved forandringsprocesser.
Målgruppe: Alle der arbejder med eller rammes af kontinuerlige forandringer
Forkundskab: Intet - vi skal nok få alle med ombord
I tema: Psykisk arbejdsmiljø og trivsel